Hypnotherapie: met hypnose je klachten aanpakken

Wat is hypnose?

Hypnose is een toestand van geconcentreerde aandacht voor de binnenwereld waardoor prikkels van buitenaf minder voelbaar zijn. Misschien herken je dit wel uit je dagelijkse leven: je stapt uit je auto en bedenkt dat je zo in gedachten bent geweest, dat het lijkt alsof je stukken hebt overgeslagen onderweg. Of je leest een boek en hebt niet door dat er zojuist iemand binnen kwam. Of je zit heerlijk te dagdromen. Dit verschijnsel noem je ook wel ‘alledaagse trance’.

Hypnose is afgeleid van het Griekse woord ‘hypnos’ wat ‘slaap’ betekent. Maar hypnose is niet gelijk aan slapen. Als cliënt ben je je wel degelijk bewust van wat er gebeurt, net zoals dat je nog weet dat je zojuist heel geconcentreerd dat boek zat te lezen.

Praktijkruimte van Emovere in Dordrecht

Wat is hypnotherapie?

In de hypnotherapie wordt gebruik gemaakt van het verschijnsel ‘trance’ om psychische en psychosomatische problemen aan te pakken. Het dient dus een therapeutisch doel waarbij onbewuste gevoelens en overtuigingen in beeld komen. Dit kan je helpen bij de oplossing van je probleem. De cliënt behoudt tijdens de trance altijd volledig de controle over zichzelf.

Hypnotherapie is ook: iemand uit zijn trance halen. De extreme focus op het probleem is de trance waar iemand in zit. Denk bijvoorbeeld aan een fobie waarbij je continu bezig bent met je angst. Samen met je hypnotherapeut bespreek je vooraf aan welk doel je gaat werken. Dit doel kan gaan over onopgeloste zaken uit het verleden, of leren omgaan met emotionele gebeurtenissen.

Ook kan het gaan om psychosomatische klachten. Dit zijn lichamelijke klachten waar geen duidelijke lichamelijke verklaring voor is en die samenhangen met een psychisch probleem.
Wanneer je met behulp van hypnose teruggaat in de tijd, zover als nodig om duidelijkheid te krijgen over de oorzaak van je probleem, dan spreek je over regressietherapie.

Er zijn diverse wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar hypnotherapie die aantonen dat het een krachtig middel is bij diverse klachten. Hypnotherapie en hypnose worden niet alleen door hypnotherapeuten ingezet maar ook steeds meer door medisch specialisten. Bijvoorbeeld bij pijnbestrijding of bij angstige patiënten.

In therapie gaan vond ik spannend, maar bij Martine voelde ik mij welkom en al snel op mijn gemak. Door haar begrip en warme uitstraling had ik al snel vertrouwen in haar aanpak. Ik was nerveus voor de hypnotherapie en IEMT maar dat bleek achteraf niet nodig te zijn. Dat komt ook omdat het goed werd uitgelegd.

Wat is hypnotherapie niet?

Zoals eerder beschreven behoudt je zelf de controle en laat de therapeut je geen dingen doen die je niet wilt. Het is dus iets anders dan wat je wel eens op tv ziet waarbij mensen spectaculaire dingen doen met hypnose. Dit wordt ook wel ‘toneelhypnose’ genoemd.