Veelgestelde vragen aan Emovere

Wat is wandeltherapie of natuurcoaching?
Normale therapie of coaching vindt doorgaans tussen vier muren plaats. Bij wandeltherapie of natuurcoaching gaan we naar buiten en worden elementen uit de natuur gebruikt. De natuurbeleving helpt het proces van heling te versnellen. Omdat wandeltherapie en natuurcoaching beiden de lading niet dekken van wat ik te bieden heb, gebruik ik beide termen totdat er een beter woord voor verschijnt. Maar in principe is het ook integratieve psychotherapie, maar dan buiten.

Wat is integratieve psychotherapie?
In de integratieve psychotherapie wordt gebruik gemaakt van de methodieken uit diverse psychotherapeutische benaderingen (stromingen). In deze vorm van therapie is het mogelijk dat er zowel gewerkt wordt aan gedragsklachten die aan de oppervlakte liggen of juist de dieper liggende problemen aangepakt worden. Er kan gewerkt worden aan de cognitie én aan de emoties.

Emovere maakt ook gebruik van de hypnotherapie. Is dat niet eng?
Tijdens de sessies en intake krijgt u uitleg over de verschillende interventies. Over hypnotherapie bestaan veel vooroordelen. Zoals dat u alle controle kwijt zou raken. Op de website www.hypnotherapie.nl kunt u veel inforamtie vinden. Mocht u alsnog echt geen hypnotherapie willen, dan blijven er genoeg mogelijkheden over voor de behandeling.

Ik ben niet zo mobiel, is wandeltherapie of natuurcoaching dan wel wat voor mij?
Allereerst kijken we naar de mogelijkheden. Zoals bij het vorige antwoord kunnen we ook vanuit één plek werken. Het gaat namelijk niet om het maken van kilometers. We kiezen met elkaar een gebied uit die geschikt is. Sessies buiten kunnen ook afgewisseld worden met sessies in de praktijk.

Waar kan de wandeltherapie of natuurcoaching plaats vinden?
Dit kan in een natuurgebied maar ook in een park. In principe in de omgeving van Dordrecht zoals in het Wantijpark of de Biesbosch. In overleg kan het ook op een andere locatie, dit is wel van invloed op de prijs.

Gaat bij slecht weer de wandeltherapie of natuurcoaching niet door?
In principe gaat het gewoon door, ook de verschillende weer  soorten kunnen betrokken worden bij de therapie. Je kunt je aan de hand van het weerbericht voorbereiden op het weer en je daar op kleden. Alleen wanneer het weer gevaar op zou kunnen leveren is dat een reden om het gesprek af te zeggen of in overleg naar mijn praktijk te verplaatsen. Bij afspraken met teams geldt ook dat het enkel afgezegd wordt bij extreem weer, eventueel is het mogelijk om een (gedeeltelijk) binnenprogramma af te spreken.

Wat zijn de voordelen van begeleiding buiten?
De natuur heeft doorgaans een positieve uitwerking op mensen. Dit positieve en ontspannen gevoel draagt bij aan de sessies. Al wandelend heb je de ruimte voor overpeinzingen. In een standaard gesprekssetting binnen is er vaak constant iemand aan het woord terwijl stiltes heel nuttig kunnen zijn. De beelden en toevalligheden die je betrekt bij het coachen maken inzichten en gevoelsbelevingen krachtiger dan bij een coachingsgesprek tussen vier muren.

Hoe anders zijn de sessies binnen?
Binnen ben je natuurlijk beperkter in je beweging dan buiten maar het zijn zeker geen 'praatsessies'. Ik kan putten uit een breed aantal therapeutische werkvormen. 

Hoeveel sessies zijn er nodig?
Het aantal benodigde sessies is afhankelijk van de hulpvraag en de onderliggende problematiek.  Ik adviseer doorgaans om minimaal 6 sessies aan te gaan zodat het effect merkbaar is. 

Worden de sessies door mijn zorgverzekeraar vergoed?
Dit kunt u zelf navragen bij uw zorgverzekeraar of nazien op www.zorgwijzer.nl. Veel verzekeraars vergoeden niet de gehele sessie of een maximum aantal sessies. De vergoeding valt onder de aanvullende verzekering voor hypnotherapie.

Heb ik een doorverwijzing van mijn huisarts nodig?
Nee, u kunt u direct aanmelden zonder doorverwijzing.